A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Городищенської міської ради Черкаської області

Про проведення Першого уроку

Дата: 28.08.2018 08:26
Кількість переглядів: 490

Відповідно листа Міністерства освіти і науки України№1/11-8466 від 09.08.2018 року тему Першого уроку у 2018-2019 навчальному році педагоги обирають самостійно, вчитель може провести Перший урок за власним сценарієм.

Бажано щоб тема Першого уроку вміщала в собі орієнтири, які спрямують дітей у подальшому житті, допоможуть сформувати активну громадянську позицію та патріотичні почуття.

Для початкових — 1-4-х класів, доречними стануть такі теми:

«Діти об’єднують Україну», «Рідний край – земний рай».

При підготовці скористайтеся сайтом розважально-пізнавального телеканалу для сімей з дітьми дошкільного та шкільного віку ПЛЮСПЛЮС, а саме розробленими мультфільми для учнів 1-4 класів, які можуть бути використані при проведенні Першого уроку або під час навчання в закладах загальної середньої освіти.

Корисним буде навчальний, мотивуючий і розважальний проект для дітей, вчителів та батьків «Світ чекає на відкриття» https://plus-plus.tv/svit , а також проект «Це - наше, і це – твоє» де яскраві та зрозумілі розповіді про геніальні винаходи, природні багацтва, блискучі ідеї, що прославляють нашу країну на весь світ  https://plus-plus.tv/nashe .

Відеоматеріали доступні для скачування до кінця жовтня, в режимі онлайн знаходитимуться постійно. Посилання будуть поступово доповнюватимуться для перегляду.

Учням 5-9-х класів можна запропонувати більш серйозні теми, що стосується важливих громадянських, екологічних чи інтеграційних процесів, наприклад:

«Українці співтворці Європейської культури», «Україно, тобі є що сказати світові», «Екологічна культура та збалансований розвиток суспільства», «Повага до європейських цінностей», «Цінності сучасного світу».

Для 10-11-х класів корисними будуть обговорення на теми:

«100 років боротьби», «Україна в контексті Європейської культурної спадщини», «Роль молодих в демократичних перетвореннях», «Етнічна палітра України», «Чи людством бути люди ще спроможні».

Обираючи ту чи іншу тему, вчителі повинні орієнтуватись на вік школяра й враховувати актуальність проблематики. Доречним буде звернути увагу на місцевий матеріал, історію міста (села), школи, досягнення відомих українців, успішних земляків та випускників школи тощо. Ефективність першого уроку залежить, не тільки, від взаємодії учнів з учителем а і взаємодії з батьками та місцевою громадою.

Форми проведення уроку можуть бути різними: урок-роздуми, урок-подорож, урок-екскурсія, урок-дискусія, і т.п. Доцільно буде використати матеріали розміщені на сайті Черкаського освітянського порталу у розділі «Колекція цифрових ресурсів» – «Науково – методичне забезпечення закладів освіти» – «Виховна робота». Режим доступу: http://oipopp.ed-sp.net/taxonomy/term/2552. Важливо, щоб перший урок пройшов урочисто, з яскравими та цікавими моментами, запам’ятався учням надовго, сприяв згуртуванню колективу. [2].

Багато готових розроблених конспектів уроків, які можна взяти за основу при підготовці до Першого уроку розміщенні на сайті Ерудит.нет. Режим доступу: https://erudyt.net/category/vixovni-zaxodi/konspekti-do-1-veresnya

Можна розпочати на першому уроці соціальний, екологічний, патріотичний або ін. проекти. Зразки проектів, вимоги до проектів, етапи та методика їх створення і т.п. можна знайти  на сайті Черкаського освітянського порталу у розділі «Колекція цифрових ресурсів» – «Науково – методичне забезпечення закладів освіти» – «Виховна робота».

На першому уроці можна написати собі листа-мрію, листа-обіцянку а на останньому уроці навчального року прочитати і підбити підсумки року.

А можна створити спільну карту-мрію «Я і мій класний клас». Для цього необхідно чітко сформулювати цілі, які хочете досягти, і загадати їх. Підібрати фотографії та картинки, які максимально наближені до реальних образів. Їх можна взяти з просторів всесвітньої павутини але краще використати творчість, намалювати мету, або її написати. Єдина пересторога для вчителів, не тисніть на дітей, хай це будуть може і не зовсім досконалі, але щирі дитячі мрії.


« повернутися

Вхід для адміністратора