A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Городищенської міської ради Черкаської області

Екскурсія у Зелену Діброву та Вільшану

Дата: 10.03.2021 16:19
Кількість переглядів: 278

Напередодні шевченківських свят історики-краєзнавці Городищенської станції юних туристів (керівник гуртка Володимир Пеляк) здійснили захоплюючу мандрівку в історичні населені пункти сусідньої громади – с. Зелена Діброва та смт. Вільшана.

Метою екскурсії було відвідування пам’ятних місць нашого краю, пов’язаних із життям та творчістю видатного земляка Тарас Григоровича Шевченка та інших історичних та архітектурних пам’яток Городищини.

Першою зупинкою на шляху до Зеленої Діброви стала околиця с. Вербівки, де гуртківці оглянули єдиного вцілілого свідка колишньої цукропромислової слави краю – трубу Вільшанського цукрозаводу. Споруда виконана із якісно випаленої червоної цегли, у своїй структурі двоярусна, включає архітектурно оздоблений цоколь і власне трубу.

Проїхавши Вербівку, група туристів зупинилася у підвищеній частині Вільшани біля  школи. Насамперед, «привіталися» з Максимом Кривоносом, увічненим у камені. Славетний козацький полковник, борець за волю України, сподвижник Богдана Хмельницького за переказами походив саме з Вільшани.

У Зеленій Діброві діти  у супроводі екскурсоводів відвідали місце, де стояла хата Тарасової сестри Катерини, до якої він часто прибігав у дитинстві з Керелівки та приїжджав дорослим з Петербургу. Саме біля цього місця найбільше відчувається живий слід Шевченка. Могила Катерини Красицької впорядкована у 2006 році завдяки програмі «Золота підкова Черкащини», по-сучасному презентабельна та увічнена гранітною плитою з бронзовими барельєфами.

На зворотньому маршруті екскурсії у Вільшані гуртківці вшанували пам’ять Кобзаря піднесенням вінка до підніжжя монумента Тарасу Шевченку – молодому художникові. Далі з екскурсоводом, краєзнавці пройшлися головною вулицею селища, знайомлячись з історичними пам’ятками та сучасним життям Вільшани.

Учасники екскурсії висловлюють щирі слова подяки Городищенській міській раді, відділу освіти за надану можливість здійснити довгоочікувану подорож до шевченківських місць та  чекають на нові зустрічі з історичним минулим нашого краю.


« повернутися

Вхід для адміністратора