Сіль: друг чи ворог?
Поради нутриціолога щодо споживання солі.
ЮНІСЕФ
Світова статистика свідчить: понад 90% дорослих і 96% дітей у віці до 4 років вживають більше за рекомендовані норми солі. Якщо дитина споживає велику кількість солі в дитинстві, вона призвичаюється до солоної їжі, і ця звичка залишається на все життя. Багато солі зазвичай містять популярні серед школярів пакетовані снеки, чипси, солоні горішки та арахіс. Проте сіль — це не отрута. Ризики для здоров’я пов’язані саме з надлишковим вживанням.
Натрій і сіль: в чому різниця?
Хімічна формула солі — NaCl, тобто хлорид натрію. Натрій важливий мінерал для нашого організму, його переваги незаперечні і повністю безсольова дієта іноді може нашкодити. А хлор потрібен для вироблення шлункового соку, адекватної кислотності шлунку, а значить — розщеплення і засвоєння їжі. Проте дефіцит натрію у сучасному світі зустрічається дуже рідко, а надлишок — надто часто. Його надмірна кількість призводить до підвищення кров’яного тиску та порушень роботи серцево-судинної системи. Діти, в раціоні яких є надлишок натрію, мають підвищений кров’яний тиск на 40% частіше, ніж ті, хто вживає рекомендовані норми. Крім того, є зв‘язок між високим кров’яним тиском в дитинстві і в дорослому віці, а підвищений тиск є основним фактором ризику серцево-судинних захворювань та інсульту.
Крім того, надлишок натрію у дітей порушує роботу нирок і підшлункової залози, негативно впливає на нервову і ендокринну системи, підвищує ризик розвитку остеопорозу в дорослому віці. Особливо уважними з натрієм потрібно бути в раціоні дітей у яких були епізоди підвищеного тиску, які мають діабет, метаболічні порушення, надлишкову вагу, хронічні захворювання нирок.
Підвищене споживання солі має опосередкований вплив і на рівень ожиріння. Надмір солі викликає спрагу і підвищене споживання рідини. Для втамування спраги діти часто обирають солодкі напої. Наприклад, у Британії третина напоїв, які споживають діти 4-18 років — містять цукор. Згідно з недавнім дослідженням, 14% українських школярів п’ють солодкі газовані напої щодня.
Рекомендовані норми натрію і солі в щоденному раціоні
Діти у віці 6-18 років з’їдають в середньому близько 3,3 грама натрію на день ще до того, як на столі з’являється сільничка. Це значно більше, ніж необхідно організму. Орієнтовні норми, визнані на сьогодні у світі:
- 4-8 років - менше ніж 1,9 грама натрію/4,75 грама солі на день
- 9-13 років - 2,2 грама натрію/5,5 грама солі на день
- 14-18 років - 2,3 грама натрію/5,75 грама солі на день
На жаль, зараз діти, зокрема в Україні, споживають значно більше солі, ніж рекомендовано навіть для дорослих. Дослідження, проведене у 2019 році показало, що українські дошкільнята вживають в середньому 6,4 грама солі на добу, молодші школярі — 7,4 грама, а підлітки — 9,2 грама.
Чому в раціоні сучасної людини так багато солі?
Справа в тому, що 75% солі ми отримуємо з готовими, пакетованими продуктами. Велику кількість солі зазвичай містять напівфабрикати, десерти, випічка, хліб, соуси, консерви, сир, ковбаса, снеки, чипси. Також джерелом солі в раціоні є сіль, додана до страв під час приготування. Крім того, сіль природно присутня в продуктах харчування. Проте домашня сільничка і природна кількість солі, що є в цільних продуктах, не грає великої ролі у перевищенні норм солі. Для того, щоб зменшити кількість солі в раціоні, важливо контролювати кількість пакетованої їжі, що з’являється на вашому столі.
Надлишок солі значно впливає на здоров’я, а коригування її кількості в бік зменшення може принести істотні переваги. Наприклад, кожна шоста дитина страждає від підвищеного кров’яного тиску, яке можна відрегулювати здоровим раціоном, в тому числі зниженням кількості солі в раціоні.
10 продуктів-рекордсменів за кількістю солі
- Солоні перекуси в упаковках: попкорн, арахіс, прецлі, соломка, крекери, чипси
- Піца, бургери
- Сосиски, ковбаси, в’ялене і копчене м’ясо та риба
- Мариновані, солоні, квашені огірки, помідори, оливки та інші овочі, приготовані таким способом
- Печиво, торти, тістечка, солодка випічка
- Булочки, хліб, хлібці
- Сири, крем-сири, плавлені сири
- М'ясні та рибні заготовки: паштети, тушонка, оселедець, скумбрія
- Консервація, в тому числі солодка
- Запаковані продукти: готові сніданки, пластівці, соєвий соус, кисло-солодкий соус та інші соуси.
Важливі факти про сіль
- Природний вміст солі в продуктах рідко перевищує 0.2 г/100 грамів. Проте є винятки: морепродукти і їстівні водорості. В них міститься близько 2,5 грамів солі на 100 грамів продукту.
- Дома рекомендовано використовувати йодовану сіль. Це допомагає уникнути дефіциту йоду в раціоні.
- Солити їжу краще після приготування, а не підсолювати воду.
- Збалансувати надлишок натрію можна калієм. Цим мінералом багаті овочі, фрукти, зернові і бобові.
- Рецептори дорослих і дітей працюють по-різному. Тому якщо вам здається, що страва прісна, це не означає, що вона прісна для вашої дитини.
- Підлітки вживають більше калорій і продуктів багатих натрієм, ніж діти молодшого віку.