A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Городищенської міської ради Черкаської області

19 жовтня школярі Городищини долучилися до міжнародного проекту «За розвиток громадянської активності дітей та молоді у Східній Європі» за підтримки МЗС Німеччини.

Дата: 23.10.2018 09:28
Кількість переглядів: 212

Важливим завданням нашої держави є розвиток і утвердження демократичних традицій. Це зумовлено тим, що довгий час українське суспільство перебувало в полоні тоталітаризму і подолання його наслідків є тривалим і болісним процесом.

Для незворотнього демократичного розвитку України вирішальне значення має виховання активного й демократично орієнтованого молодого покоління. Саме тому в умовах сучасної освітньої реформи провідна роль відводиться формуванню громадянської компетентності учнів – здатності людини активно, відповідально та ефективно реалізовувати права та обов’язки громадянина. З метою вирішення цих завдань в Україні діє міжнародний проект «М18: Ми можемо більше!». Гасло проекту: «Ми повинні грати в політику сьогодні, щоб завтра політики не гралися нами». Метою проекту є допомога дітям і молоді, молодшим 18 років, зрозуміти сутність одного з важливіших механізмів демократії – виборів, навчити їх аналізувати й оцінювати політичні програми, долати стереотипи щодо політичної діяльності.

У світлі цих завдань 19 жовтня школярі Городищини долучилися до міжнародного проекту «За розвиток громадянської активності дітей та молоді у Східній Європі» за підтримки МЗС Німеччини. У цей день у ряді навчальних закладів відбулася Всеукраїнська імітаційна гра-вибори до парламенту «Партія моєї мрії». За ініціативою Городищенського економічного ліцею (координатор Жанна Здоренко) до гри-проекту долучилися школи-партнери Городищенська ЗОШ І-ІІІ ст. №2, В’язівська ЗОШ І-ІІІ ст, Вільшанська ЗОШ І-ІІІ ст.

Під час імітаційної гри відповідно до всіх демократичних процедур була підготовлена агітаційна інформація – програми партій, стенд «Вибори-Інфо», відбулася передвиборча агітаційна робота, пройшли вибори та приведення до присяги членів дільничної виборчої комісії. Вибори проводилися за всіма правилами «дорослих виборів»: діяла виборча дільниця, встановлено кабінки для таємного голосування, проводився екзит-пол, діяли спостерігачі. Відбувся підрахунок голосів і оприлюднення результатів виборів. Усі рольові позиції в імітаційній грі займали діти – учні навчальних закладів.

Учасники гри відзначили необхідність такого заходу для ознайомлення з моделлю поведінки виборця та члена виборчих органів. Учні відзначали, що вибори – це дійсно важливий етап у житті демократичного суспільства. Гра «Партія моєї мрії» допомогла зрозуміти, що виборці безумовно мають критично осмислювати, вміти аналізувати політичні програми партій, самостійно орієнтуватися у інформації щодо соціальних та політичних питань. На думку учнів, головним завданням виборця є свідомий вибір під час демократичних виборів і активна громадянська позиція в суспільстві щодень, а не лише в день виборів. Діти висловили сподівання, що саме такими міркуваннями керуються дорослі під час участі у виборах Президента, Верховної ради та органів місцевого самоврядування.


« повернутися

Вхід для адміністратора