A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Городищенської міської ради Черкаської області

Важливі особливості здорового харчування дітей

Дата: 20.12.2023 17:42
Кількість переглядів: 56

Важливі особливості здорового харчування дітей

Фото без описуРекомендації про харчування, складені з урахуванням вікових особливостей дітей, і поради батькам

 

         Одне з найважливіших завдань батьків полягає в тому, щоб виробити в дитини звичку до здорового способу життя. Зокрема, забезпечивши їй збалансоване харчування з використанням продуктів усіх основних груп – овочів і фруктів, зернових, молока й молочних продуктів, а також м'яса, риби й альтернативних їм рослинних білків; забезпечивши триразове харчування й від одного до трьох перекусів на день (уранці, вдень і, можливо, перед сном). Здорові перекуси не менш важливі, ніж основний прийом їжі. Найкориснішими для дітей є свіжі фрукти й овочі, цільнозернові й молочні продукти, м'ясо і, звичайно, страви домашньої кухні.

Провідні дієтологи рекомендують:

Овочі та фрукти

 

Овочі та фрукти є джерелами вітамінів, мінералів і клітковини

4 порції*/день для дітей у віці 2–3 роки

 

5 порцій/день для дітей у віці 4–8 років

 

6 порцій/день для дітей у віці 9–13 років

Щодня необхідно споживати як мінімум один темно-зелений та один помаранчевий фрукт або овоч

Зернові продукти

 

Зерна злаків є важливими постачальниками складних вуглеводів, отже, джерелами енергії для всього організму

3 порції**/день для дітей у віці 2–3 роки

 

4 порції/день для дітей у віці 4–8 років

 

6 порцій/день для дітей у віці 9–13 років

Як мінімум половина всіх споживаних зернових продуктів повинні бути із цільного зерна

 

 

Молоко й молочні продукти

 

Молоко – це корисний продукт харчування, джерело кальцію, фосфору й вітаміну D, які необхідні для росту дітей
 

2 порції***/день для дітей у віці 2–8 років

 

3–4 порції/день для дітей у віці 9–13 років

Із двох років можна пропонувати дітям молоко з низьким вмістом жиру (1 або 2%). Знежирене молоко можна пропонувати дітям не раніше п'яти років

М'ясо та його рослинна альтернатива

 

М'ясо є цінним джерелом заліза й білка

1 порція****/день для дітей у віці 2–8 років

 

1–2 порції/день для дітей у віці 9–13 років

Вибирайте різноманітне нежирне м'ясо: м'ясо птиці, кролика й рибу, а також яйця, тофу, горох, квасолю й сочевицю.

 

Фахівці рекомендують їсти рибу принаймні два рази на тиждень.

мікроелементи протягом одного-двох тижнів.

Цукор і цукрозамінники

  • Намагайтесь годувати дитину продуктами, які не містять доданий цукор або цукрозамінники. Обмежте споживання рафінованого цукру (сахарози, фруктози, білого цукру), меду, сиропів і коричневого цукру. Усі ці продукти містять майже однакову кількість калорій і викликають карієс.
  • У наш час цукрозамінники (аспартам та інші) містяться в багатьох продуктах, які пройшли технологічну обробку. І хоча вони не викликають у дитини раннього карієсу, вони не мають ніякої поживної цінності, тому варто обмежувати їх кількість у харчуванні вашої дитини. Усі ці підсолоджувачі значно солодші за цукор і можуть призвести до звички споживати лише солодкі продукти, тим самим відвернувши вашу дитину від споживання корисних фруктів та овочів. До того ж існують дослідження, які свідчать про те, що синтетичні цукрозамінники накопичуються в базальних гангліях головного мозку і з роками можуть призвести до хвороби Альцгеймера й недоумства.

​Сік і вода

  • Замість фруктового соку пропонуйте дітям фрукти, вони збагатять їх раціон харчування необхідною кількістю клітковини.
  • Діти повинні споживати овочі та фрукти частіше, ніж фруктовий сік. Для вгамування спраги їм необхідно пити воду, особливо між прийомами їжі й перекусами. Обмежте споживання соку до норми 120 мл 100% несолодкого соку один раз на день.
  • Іноді діти випивають занадто багато рідини під час їжі, що призводить до швидкого почуття насичення, але не сприяє травленню.

​Жири

      Корисні жири містять незамінні жирні кислоти, такі як омега-3 й омега-6, які організм не може самостійно синтезувати й повинен отримувати з раціону харчування. Корисні жири містяться в більшості рослинних олій – оливковій, олії виноградних кісточок, в бавовняній і кунжутній олії, лляній, гірчичній, олії волоського горіха та ін.

      Слід уникати трансжирів, що містяться в маргарині, спредах, дешевих кондитерських виробах, майонезі та фастфуді, оскільки вони підвищують ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Обмежте споживання дитиною вершкового масла й сала, а також таких продуктів, як сосиски, сардельки та м'ясні делікатеси, в яких також присутній високий вміст жиру, натрію (солі) й нітратів.

     Уважно читайте етикетки, щоб уникнути споживання дитиною транс- і насичених жирів.

Що робити, якщо дитина вибаглива до їжі?

     Якщо ви вважаєте, що дитина їсть мало або недостатньо, не варто перейматись із цього приводу. Якщо її вага й антропометричні показники знаходяться в межах норми, вона, швидше за все, отримує достатню кількість необхідних корисних речовин і вітамінів. Систематично відвідуйте дитячого лікаря, який буде контролювати зростання дитини й повідомить вам, якщо з'являться якісь проблеми. Дитячі апетити змінюються з кожним днем або навіть від одного прийому їжі до наступного. З огляду на їх маленький розмір шлунка, діти повинні споживати невелику кількість їжі за один прийом. При цьому діти інтуїтивно відчувають, скільки їжі їм потрібно, і споживають рівно ту кількість, якої потребує їх організм.

В обов'язки батьків входить таке:

  • Установити регулярний режим харчування й перекусів для всієї родини. Батьки й діти повинні намагатись приймати їжу разом.
  • Пропонуйте збалансовані й різноманітні продукти з усіх основних груп. У дитячих перекусах повинні міститись продукти як мінімум з двох груп.
  • Подавайте їжу так, щоб дитині було легко з нею впоратись. Наприклад, розріжте на шматочки або перемеліть, щоб маленькі діти могли повноцінно її прожувати й не подавилися.
  • Навчайте дітей з раннього дитинства користуватись столовими приборами, щоб вони їли самостійно.
  • Залучайте дитину до виконання відповідних її віку завдань сервірування столу та приготування їжі.
  • Не пропонуйте дитині десерт в якості винагороди або підкупу. Готуйте корисні десерти, такі як фруктовий салат або йогурт, або ж смачні та поживні цукерки з подрібнених сухофруктів і меду.
  • Коли ви купуєте у продуктових магазинах, дитина повинна бачити, що ви уважно читаєте етикетку перед тим, як вибрати якийсь продукт.
  • Уникайте закладів швидкого харчування, нехай діти знають про важливість отримання задоволення від корисних і смачних домашніх страв і теплого, душевного товариства членів своєї сім'ї.

Діти повинні:

  • Вибирати їжу з тієї, яку ви даєте в якості основної їжі або перекусів (це передбачає, що іноді діти можу не їсти взагалі).
  • Споживати таку кількість їжі, яку вони хочуть.

Примітки:

* Однією порцією фруктів та овочів вважається обсяг, який може поміститись у жмені дитини або дорослого.

** Однією порцією зернових продуктів вважається один шматочок хліба, половина бублика, півсклянки рису, гречки, макаронів, локшини або будь-якої розсипчастої каші, 40 г (чотири столові ложки) готових до вживання пластівців, мюслі.

*** Однією порцією молока й молочних продуктів вважається одна склянка молока, натурального йогурту, кефіру, ряжанки чи півсклянки сиру, 30–40 г твердого сиру.

**** Одна порція м'ясних і білкових продуктів дорівнює 75–90 г.


« повернутися

Вхід для адміністратора