Важливі особливості здорового харчування дітей
Важливі особливості здорового харчування дітей
Рекомендації про харчування, складені з урахуванням вікових особливостей дітей, і поради батькам
Одне з найважливіших завдань батьків полягає в тому, щоб виробити в дитини звичку до здорового способу життя. Зокрема, забезпечивши їй збалансоване харчування з використанням продуктів усіх основних груп – овочів і фруктів, зернових, молока й молочних продуктів, а також м'яса, риби й альтернативних їм рослинних білків; забезпечивши триразове харчування й від одного до трьох перекусів на день (уранці, вдень і, можливо, перед сном). Здорові перекуси не менш важливі, ніж основний прийом їжі. Найкориснішими для дітей є свіжі фрукти й овочі, цільнозернові й молочні продукти, м'ясо і, звичайно, страви домашньої кухні.
Провідні дієтологи рекомендують:
Овочі та фрукти
Овочі та фрукти є джерелами вітамінів, мінералів і клітковини |
4 порції*/день для дітей у віці 2–3 роки
5 порцій/день для дітей у віці 4–8 років
6 порцій/день для дітей у віці 9–13 років |
Щодня необхідно споживати як мінімум один темно-зелений та один помаранчевий фрукт або овоч |
Зернові продукти
Зерна злаків є важливими постачальниками складних вуглеводів, отже, джерелами енергії для всього організму |
3 порції**/день для дітей у віці 2–3 роки
4 порції/день для дітей у віці 4–8 років
6 порцій/день для дітей у віці 9–13 років |
Як мінімум половина всіх споживаних зернових продуктів повинні бути із цільного зерна
|
Молоко й молочні продукти
Молоко – це корисний продукт харчування, джерело кальцію, фосфору й вітаміну D, які необхідні для росту дітей |
2 порції***/день для дітей у віці 2–8 років
3–4 порції/день для дітей у віці 9–13 років |
Із двох років можна пропонувати дітям молоко з низьким вмістом жиру (1 або 2%). Знежирене молоко можна пропонувати дітям не раніше п'яти років |
М'ясо та його рослинна альтернатива
М'ясо є цінним джерелом заліза й білка |
1 порція****/день для дітей у віці 2–8 років
1–2 порції/день для дітей у віці 9–13 років |
Вибирайте різноманітне нежирне м'ясо: м'ясо птиці, кролика й рибу, а також яйця, тофу, горох, квасолю й сочевицю.
Фахівці рекомендують їсти рибу принаймні два рази на тиждень. |
мікроелементи протягом одного-двох тижнів.
Цукор і цукрозамінники
- Намагайтесь годувати дитину продуктами, які не містять доданий цукор або цукрозамінники. Обмежте споживання рафінованого цукру (сахарози, фруктози, білого цукру), меду, сиропів і коричневого цукру. Усі ці продукти містять майже однакову кількість калорій і викликають карієс.
- У наш час цукрозамінники (аспартам та інші) містяться в багатьох продуктах, які пройшли технологічну обробку. І хоча вони не викликають у дитини раннього карієсу, вони не мають ніякої поживної цінності, тому варто обмежувати їх кількість у харчуванні вашої дитини. Усі ці підсолоджувачі значно солодші за цукор і можуть призвести до звички споживати лише солодкі продукти, тим самим відвернувши вашу дитину від споживання корисних фруктів та овочів. До того ж існують дослідження, які свідчать про те, що синтетичні цукрозамінники накопичуються в базальних гангліях головного мозку і з роками можуть призвести до хвороби Альцгеймера й недоумства.
Сік і вода
- Замість фруктового соку пропонуйте дітям фрукти, вони збагатять їх раціон харчування необхідною кількістю клітковини.
- Діти повинні споживати овочі та фрукти частіше, ніж фруктовий сік. Для вгамування спраги їм необхідно пити воду, особливо між прийомами їжі й перекусами. Обмежте споживання соку до норми 120 мл 100% несолодкого соку один раз на день.
- Іноді діти випивають занадто багато рідини під час їжі, що призводить до швидкого почуття насичення, але не сприяє травленню.
Жири
Корисні жири містять незамінні жирні кислоти, такі як омега-3 й омега-6, які організм не може самостійно синтезувати й повинен отримувати з раціону харчування. Корисні жири містяться в більшості рослинних олій – оливковій, олії виноградних кісточок, в бавовняній і кунжутній олії, лляній, гірчичній, олії волоського горіха та ін.
Слід уникати трансжирів, що містяться в маргарині, спредах, дешевих кондитерських виробах, майонезі та фастфуді, оскільки вони підвищують ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Обмежте споживання дитиною вершкового масла й сала, а також таких продуктів, як сосиски, сардельки та м'ясні делікатеси, в яких також присутній високий вміст жиру, натрію (солі) й нітратів.
Уважно читайте етикетки, щоб уникнути споживання дитиною транс- і насичених жирів.
Що робити, якщо дитина вибаглива до їжі?
Якщо ви вважаєте, що дитина їсть мало або недостатньо, не варто перейматись із цього приводу. Якщо її вага й антропометричні показники знаходяться в межах норми, вона, швидше за все, отримує достатню кількість необхідних корисних речовин і вітамінів. Систематично відвідуйте дитячого лікаря, який буде контролювати зростання дитини й повідомить вам, якщо з'являться якісь проблеми. Дитячі апетити змінюються з кожним днем або навіть від одного прийому їжі до наступного. З огляду на їх маленький розмір шлунка, діти повинні споживати невелику кількість їжі за один прийом. При цьому діти інтуїтивно відчувають, скільки їжі їм потрібно, і споживають рівно ту кількість, якої потребує їх організм.
В обов'язки батьків входить таке:
- Установити регулярний режим харчування й перекусів для всієї родини. Батьки й діти повинні намагатись приймати їжу разом.
- Пропонуйте збалансовані й різноманітні продукти з усіх основних груп. У дитячих перекусах повинні міститись продукти як мінімум з двох груп.
- Подавайте їжу так, щоб дитині було легко з нею впоратись. Наприклад, розріжте на шматочки або перемеліть, щоб маленькі діти могли повноцінно її прожувати й не подавилися.
- Навчайте дітей з раннього дитинства користуватись столовими приборами, щоб вони їли самостійно.
- Залучайте дитину до виконання відповідних її віку завдань сервірування столу та приготування їжі.
- Не пропонуйте дитині десерт в якості винагороди або підкупу. Готуйте корисні десерти, такі як фруктовий салат або йогурт, або ж смачні та поживні цукерки з подрібнених сухофруктів і меду.
- Коли ви купуєте у продуктових магазинах, дитина повинна бачити, що ви уважно читаєте етикетку перед тим, як вибрати якийсь продукт.
- Уникайте закладів швидкого харчування, нехай діти знають про важливість отримання задоволення від корисних і смачних домашніх страв і теплого, душевного товариства членів своєї сім'ї.
Діти повинні:
- Вибирати їжу з тієї, яку ви даєте в якості основної їжі або перекусів (це передбачає, що іноді діти можу не їсти взагалі).
- Споживати таку кількість їжі, яку вони хочуть.
Примітки:
* Однією порцією фруктів та овочів вважається обсяг, який може поміститись у жмені дитини або дорослого.
** Однією порцією зернових продуктів вважається один шматочок хліба, половина бублика, півсклянки рису, гречки, макаронів, локшини або будь-якої розсипчастої каші, 40 г (чотири столові ложки) готових до вживання пластівців, мюслі.
*** Однією порцією молока й молочних продуктів вважається одна склянка молока, натурального йогурту, кефіру, ряжанки чи півсклянки сиру, 30–40 г твердого сиру.
**** Одна порція м'ясних і білкових продуктів дорівнює 75–90 г.